perjantai 20. syyskuuta 2013

Kaikki on suhteellista

Kävin pari päivää sitten keskustelun sukulaiseni kanssa. Tämä lähisukulainen on sairaseläkkeellä. Ilmeisen hyvällä sellaisella, nimittäin on pelit, on vehkeet, uusi talo kaikilla herkuilla.
Kuitenkin, ilmeisen säästäväinen mitä tulee päivittäishankintoihin. Tai ainakin puheen tasolla monesti kaikki on "niin kallista", ja "ei ole rahaa" asiaan x.

Sukulaismies: Kuule Veli, oletko osakkeita koskaan ostanut?

Minä: En pitkään aikaan. Kokeilin joskus ja huonosti kävi.

Sukulaismies: Tein juuri monta tonnia voittoa parin vuoden sijoituksella.

Keskustelu ei järin laadukkaana tästä jatkunut, mitä nyt kommentoin asian hienoutta sukulaiselle.

Ja sitten mietin että miten pian kymmenen vuotta sairaseläkkeellä ollut voi sijoittaa summan jolla tehdä kahdessa vuodessa voittoa monta tuhatta euroa. Puhutaan yli viidestä. Varsinkin jos puheissaan raha ei kasva puissa, ja sijoitus on tosiaan vasta tehty pari vuotta sitten.

Oli miten oli, kun pääsin kotiin ja muutakaan en keksinyt, laitoin säästöön vielä vähän lisää ja päätin pihistää summan jostakin muusta (hassu reaktio siihen kun tavallaan provosoiduin - perkele vielä minäkin saan "voittoa"). Tässä kuussa olen ehkä laittanut liikaa sivuun siihen nähden mitä olisi ollut mahdollista, mutta tarve tämäkin on.. Sitä paitsi, olen tehnyt nyt niin paljon lisätöitä että tulevissa palkoissa on puskuria tarpeeksi.

Kaikki on siis suhteellista. Työssäkäyvän 75€ voi olla eläkeläisen 7500€.


2 kommenttia:

 1. Sairaseläkkeessä käänteen tekevä kysymys onkin, että onko kyseessä eläke joka on työssä tapahtuneen tapaturman seurausta? Jos on yrityksen kautta vakuutettu saattaa se tarkoittaa monia etuisuuksia kuten siivouspalveluita, taksikortin yms. joista ei tarvitse maksaa mitään. Kela maksaa usein asumisen jne. Jos saa 600€ eläkettä ja maksaa itse vain puhelimen ja sähkön, eikä ole autoa. Niin siinä tapauksessa voi olla että käteen jää todellakin enemmän kuin esimerkiksi itselläni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enemmän tuo toimi itselleni muistutuksena siitä, miten omilla valinnoilla voi aika valtavastikin vaikuttaa toimeentuloonsa. Jos nyt työssäkäyvänä jatkaisin älytöntä elämäntyyliä vyötä kiristellen, miten voisin kuvitella pärjääväni jos joutuisin nyt vaikkapa juuri sairaseläkkeelle?
   Hyvä vahvistus sille, että tuota talouspuolta voi ja kannattaa tarkastella nyt eikä hetken päästä.

   Poista