maanantai 22. heinäkuuta 2013

Tavoitteeni - miksi säästän?

Kuulostaa naurettavalta kun mies jolla on säästössä 35 euroa miettii syytä tai tavoitetta siihen, miksi säästän.
Kuitenkin, juuri siinä piilee myös syy miksi säästän. Kun sanon julkisesti että nyt alan säästämään, ja alan esittelemään tuota säästämisen etenemistä, se luo juuri tarpeeksi painetta siihen että säästöprojekti onnistuu. Tai ainakin toivottavasti onnistuu.

Miksi sitten säästän?
Kuten ensimmäisessä tekstissä kirjoitin, kuulun siihen osaan suomalaista kansaa jonka talous menee pilalle pienistäkin yllättävistä menoeristä. On varsin normaalia että tiskikoneet hajoavat, autoja pitää huoltaa jne. Minulla on tällä hetkellä älypuhelin jonka näyttö on niin pahasti sirpaleina että se ei ole paitsi säröillä, siitä myös puuttuu palasia. Eikä ole rahaa korjauttaa sitä.

Kun seuraavan vuoden sisällä on odotettavissa että astianpesukone hajoaa, olisi hienoa jos vain voisi ostaa uuden tilalle. Aivan täysin utopistinen ajatus, ei tule onnistumaan, osamaksulle menee.

Siinä tavoitetta kylliksi, saada edes jonkunlainen puskuri arkeen kuuluviin menoeriin. Numeerista tavoitetta en taida edes asettaa, sillä en osaa kuvitella mikä olisi hyvä säästösumma tavalliselle duunarille. En halua säästää ollakseni rikas, sillä rikkaudella ei paljon mitään tee jos perusasiat ovat kunnossa. Koska henkinen sisältö elämässä on kunnossa, haluan tuota olotilaa vastaavat puitteet ja raamit. Olisi kiva jos koti toimii, esimerkiksi. Ja auto. Lukija varmasti ymmärtää mitä tarkoitan.

Miten / millä tahdilla säästän?

Todennäköisesti tulen käyttämään lähestymistapana sitä, että tilipäivänä laitan pienen summan, kuten nyt talletettu 35€ säästöön, ja ennen uutta tiliä, jos on rahaa, laitan sen mitä on jäänyt.
Haastetta ja hidastetta tuo velkojen takaisinmaksuun liittyvä projekti jota ruodin toisessa blogissani. Kun lähes kaikki ylimääräinen suunnataan velkojen kuittaamiseen, miten jää mitään säästöön?
Se onkin pulma, yrittääkö säästää samalla kun maksaa velkoja pois? Lyhennystahti hidastuu mutta samalla kuukausi kuukaudelta yllättävien menojen vaikutus omaan talouteen pienenee kun rahaa on säästössä. Toisaalta, jos maksan mahdollisimman nopeasti velkani pois, pääsen nopeammin säästämään toden teolla..

Säästämisen haaste

Haaste tulee olemaan ilman muuta se, että kuten mihin tahansa uuteen projektiin, myös säästämiseen jää koukkuun. Tulee houkuttelevaksi säästää paljon. Liikaa omaan talouteen nähden. Sitten joutuukin turvautumaan säästöihin kun ei pärjää ilmankaan. Koettu on, ehkä tämän haasteen tiedostaminen jotenkin auttaisi, tiedä häntä..

Vielä säästämisestä blogimuodossa

Velkojen takaisinmaksuun liittyen, julkinen numeroiden pyörittely ja ajatusten esiinnosto ovat auttaneet tekemään totta siitä mikä on ollut pitkään ajatuksen tasolla. Jotenkin sitä vain saa lisävoimaa ponnistella kohti tavoitetta kun tietää että omia sanoja ei pääse pakoon, kun ne ovat kaikkien luettavana. Halu onnistua on suurempi.
Toivon että säästämisen kanssa kävisi samoin. Lisäksi jos edes yksi taloutensa kanssa taisteleva ihminen saa omasta tarinastani kokemuksen että pienelläkin voi saada ajan saatossa oikeaa säästöä aikaan, olen onnistunut. Onnistunut siinä mielessä, että kun niin moni ihminen alistuu omalle tilanteelleen ja heittää hanskat tiskiin, ja oikeita muutoksia voi saada vain kohtaamalla asiat. Joskus ihminen tarvitsee hieman tönäisyä päästäkseen liikkeelle muutoksen tielle. Itse olen saanut tuota tönäisyapua ja sitä samaa apua haluan tarjota muillekin.

Summa summarum. Haluan säästää saadakseni taloudellisen tilanteeni siihen jamaan, että ei olisi tarvetta säästää.

-Veli-

2 kommenttia:

  1. 35 euroa on miljoonan alku! Onnea säästöprojektillesi!

    VastaaPoista
  2. No mutta kiitos!
    Sinulla näyttää olevan oma projektisi, vähän erilainen, mutta kuitenkin. Tsemppiä siihen!

    VastaaPoista